torsdag 20 januari 2011

Sammanfattning Botswana

Gokväll' kääära bloggläsare !

Botswana är ett land utan kust i södra Afrika. Landet har länge varit ett av de fattigaste länderna i Afrika men idag är det istället ett av Afrikas rikare länder, mycket tack vare diamantbrytningen, som är den främsta exportvaran (diamanten står för ca 80 % av landets export) i landet, och har bidragit med en förbättrad levnadsstandard för invånarna. Myndigheterna vill få nya branscher att växa fram i landet, därför subventionerar och uppmuntrar man småföretagen och stimulerar utländska investeringar.

Trots landets framgångar inom diamantproduktionen och andra naturtillgångar så har landet fortfarande stora sociala problem. En stor del av invånarna försörjer sig på jordbruk för att klara sig. Fattigdomen är fortfarande ett stort problem för Botswana och det finns stora ekonomiska klyftor i samhället. Utvecklingen bromsas också upp av den snabbt spridande sjukdomen hiv som landet har stora problem med. Den unga och arbetsföra delen av befolkningen som ska utveckla landet har drabbats hårdast av sjukdomen.

Handeln av naturtillgångarna och främst då diamanterna påverkas och har påverkat den ekonomiska globaliseringen, diamanter säljs över hela världen. Botswana är ett land med frihandel. SADC (Southern African Development Community) är en samarbetsorganisation som skapades 1982 och består av 14 medlemsländer, dessa vill tillsammans utgöra ett frihandelsområde. Organisationen vill skapa bättre förutsättningar för utveckling och ekonomisk tillväxt i regionen.

Botswana har som mål att halvera fattigdomen, målen fastställs i ”Vision 2016”. Man vill genom detta mål skapa generell välfärd för hela befolkningen. Man ska lyckas med detta genom ekonomisk utveckling och diversifiering, vilket innebär att landet försöker satsa på olika branscher för att därigenom minska beroendet av t ex diamantproduktionen.

/ Anna Magnusson

tisdag 18 januari 2011

Jämförelse mellan Botswana-Kenya-Sydafrika


Vi har länderna Sydafrika, Botswana och Kenya. Alla dessa länder ligger ju i Afrika och har därför ganska liknande befolkningspyramider, och alla 3 länder befinner sig i samma stadium som är 2, nästan 3, eller 3.
Aidsepidemin är ett problem i alla länder och invånarnas brist på kunskap om preventivmedel leder till både ökad befolkning och mer spridning av sjukdomen. Sydafrika är de kanske mest utvecklade landet av dessa 3 och detta har gjort att människorna är lite mer medvetna om hur viktigt de är att skydda sig för att få stopp på aids/hiv, detta kan vi se i Sydafrikas befolkningspyramid där de även har börjat föddas färre barn än tidigare.I Botswanas och Kenyas befolkningspyramider kan vi se att det fortfarande föds mycket barn och att de är vanligt att människor avlider mellan åldrarna 20-40. Både Kenya och Botswana gör stora satsningar för att få lösa problemet. I framtiden tror vi att pyramiderna kommer stabiliseras ytligare dvs att dödsantalet minskar och dagens låga medellivslängd som finns i alla länderna höjs.

/Anna, Matilda, Therese

Botswana befolkningspyramid

Botswana befinner sig i stadium 3 när det gäller den demografiska transitionen, dvs när folkökningen minskar genom fallande födelsetal och minskad dödlighet. Normalt sett så befinner sig utvecklingsländer i stadium 2 och 3 med höga födelsetal och minskande dödstal. Den naturliga folkökningen är liten i industriländerna och snabb i utvecklingsländerna. Industrin byggs ut och flera flyttar till städerna. Skolutbildningen blir bättre och livsvillkoren förbättras. Folkökningen fortsätter men i långsammare takt än tidigare.
Befolkningspyramiden för Botswana ser ganska lik ut för kvinnor och män. Det föds ganska mycket barn och som vi kan se avtar befolkningen ju äldre de blir. Men på båda sidorna av pyramiden kan vi se att dödsfallen ökar drastiskt mellan åldrarna 20-40. Detta beror främst på aidsepidmin, spridningen av HIV i % bland befolkningen mellan 15-49 år gamla. Aidsepidemin yttrar sig bland annat i att den förväntade livslängden har sjunkit avsevärt, den anses idag vara runt 50 år som tidigare var 30 år. Ändringen har gått fort vilket bidrar till de osäkra siffrorna. Medelåldern i landet är 22 år vilket är väldigt ungt men det är vänligt i u-länderna, gott med barn och ungdomar och en liten andel äldre personer över 65. Det är inte helt omöjligt att vi ser en förändring inom detta område inom en snar framtid eftersom det är just detta problem är något som landet jobbar aktivt med att lösa och som landet lägger ner mest pengar på. Födelsetalen kommer antagligen även att sjunka eftersom folk blir mer informerade om preventivmedel och hur viktigt det är, dels för sjukdomar men även för att få bättre födelsekontroll. Trots aidsepidemin har befolkningen i Botswana ökat om man jämför med tidigare befolkningspyramider på grund av tiotusentals flyktingar och illegala invandrare från Zimbabwe. Sen är det dessutom de höga födelsetalen som gör att dödligheten i AIDS bara påverkar den snabba folkökningstakten i mindre grad.Botswana är idag ett av Afrikas ”rikare” länder trots problem och detta lockar såklart människor att flytta dit. Om invandringen från andra länder fortsätter i samma utsträckning som hittills kommer ju också invånarantalet att öka.


/ Anna Magnusson

Befolknings pyramid: Sydafrika

Sydafrika befinner sig tillsammans med många andra länder i södra Afrika i början av 3:e stadiet i den demografiska transaktionen. Som man kan se i pyramiden nedan för år 2011 så dör de flesta vid relativt låg ålder, men detta är en otrolig förbättring om man jämför med förr i tiden. Födelseantalet är fortfarande högt, men folk får samtidigt högre och högre medellivslängd.

Enligt statistik från http://www.census.gov/ipc/www/idb/country.php så har antalet födslar minskat i antal från 1995 och kommer fortsätta att minska i framtiden. År 1995 var det 1053 födslar och 2011 var det ”bara” 955 födslar. Vid år 2025 så beräknas det ha minskar till 846 födslar. Det finns många olika faktorer som påverkar denna utveckling, en del av dem är urbanisering, utbildning och att kvinnans roll har utvecklas från att bara ta hand om barnen till att ha en arbetsroll i samhället. Man har nu förstått att det inte längre är nödvändigt att föda så många barn, och att det till och med kan vara ett problem. Aids/HIV har och är också ett väldigt stort problem för Sydafrika och övriga länder i Södra Afrika. Kollar man tillbaka i tiden så har denna sjukdom skapat otroliga epidemier som gjort att folk har dött tidigt och därmed dragit ner medellivslängden. Tack vare mer kunskap om sjukdomen så har dödssiffrorna minskar enormt och mer information om preventivmedel och smitta har nått ut till hela befolkningen.

Om man kollar på pyramiden från år 2011, på befolkningen som är mellan 0-10 år, så liknar den delen av pyramiden ett i-lands pyramid, som t.ex. Sverige. Jag tror att i framtiden kommer Sydafrikas pyramid likna ett i-lands pyramid mer och mer, d.v.s. att födelseantalet kommer minska och att folk lever längre och dör vid ungefär vid samma ålder. Att denna teori håller på att förverkligas bekräftas i pyramiden tagen från 2025. I den tabellen så har befolkningsantalet stabiliserats ytligare och folk har börjat leva längre och inte jätte många barn föds. Först i 40 års ålder så börjar pyramiden trappa av på ett sätt som är typiskt för ett u-land. Befolknings antalet kan ju också så klart präglas av saker som ligger utanför vår kontroll. Som naturkatastrofer, sjukdomar och krig så därför är det alltid svårt att ”spå” framtiden. Men om Sydafrika fortsätter som de har gjort nu, genom att minska klyftorna i landet och industrialiseras mer och mer, så är de på god väg in i 4:e stadiet.

/ Matilda IS09



Befolkningspyramid Kenya

Kenya
År 2011 har Kenya ett högt födelsetal och medellivslängden är låg men den ökar. Idag befinner sig Kenya i stadium 2 men är på väg mot stadium 3. Stadium 2 leder till minskande dödstal och en befolkningsökning. Minskningen i dödstal beror oftast på två faktorer:
- Förbättringar i födotillgång och bättre jordbruksmetoder och infrastruktur, detta minskar risken för svält.
- Förbättringar inom sjukvård, vilket minskar risken för sjukdomar, speciellt sådana som drabbar barn. Förbättringarna handlar bland annat om vaccinering, samt allmänt förbättrad både personhygien och hygien vid mat. Dessa förbättringar har ett samband med ökad utbildning och kunskap om vad som orsakar sjukdomar.

En konsekvens av de sjunkande dödstalen under steg två är en snabb befolkningsökning då gapet mellan döds- och födelsetal snabbt blir större. Det märks genom att gapet inte orsakas av en ökning av födelsetal utan en minskning av dödstal. Typiskt för steg två är även förändringen i befolkningens åldersstruktur. I steg ett ligger de flesta dödstal mellan åldern 5 och 10. Detta leder till att befolkningen i steg två blir yngre och yngre.

I tredje stadiet fortsätter dödligheten att minska. Men nu börjar också födelsetalet att minska, och hit har Kenya börjat förflytta sig.  

/ Therese Niklasson

söndag 16 januari 2011

Resurser, Globalisering & hållbar utveckling - Södra Afrika

Resurser:

Södra Afrika som jag har valt att inrikta mig på räknas som en region. Jag skulle säga att södra Afrika är en homogen region eftersom denna del av världen präglas av likartad politik, och ekonomisk situation.
Södra Afrikas främsta naturtillgångar är ädelstenar och guld, som idag utgör hälften av landets totala export. Landet är också känt för att vara världens största export av metallerna mangan, platina och krom. Kol är även en flitigt utnyttjad resurs. Dessa skiftande naturresurser har gjort att Sydafrika och södra Afrika varit världens största centrum för gruvindustrin.

Globalisering:

Afrika är en ständigt växande marknad och främst Sydafrika som är ekonomins centrum. Sydafrika är starkt beroende av sin utrikeshandel och ses som en av världens största guldexportörer. Sydafrika anses nu tillräckligt utvecklat och ”moget” för att kunna ta emot utländska företag och omvärlden anser att det är smart att globalisera sitt företag i Sydafrika.
Sydafrika har dock ett samhälle med enorma klyftor vilket inte attraherar företag att bosätta sig i landet/regionen.

Hållbar utveckling:

Hållbar utveckling är något som nästan alla länder i världen strävar efter. Sydafrika har den inställningen att industrierna och exporten är dess prioritet. Gruvbrytandet har pågått under en lång tid och gör fortfarande även fast konsekvenserna av för mycket gruvbrytning kan bli förödande för människor och naturen som finns där. Att absolut största delen av Sydafrikas naturtillgångar bildas genom gruvbrytning har lett till att lokalbefolkningen har förlorat odlingsmark och en följd av detta är ökad fattigdom och hunger. Frågan är om de positiva effekter som gruvbrytning ger, så som arbeten och välstånd, verkligen överväger de negativa effekterna på miljön.

Jag tror att gruvindustrin kommer skapa inkomster och välstånd på kort sikt i hela södra Afrika, men miljön, naturen och människorna är något som kommer att påverkas negativt på långsikt. Hållbar utveckling betyder ju till en del att naturens resurser ska brukas på ett sådant sätt att vi kan lämna över en värld som är i balans till kommande generationer. Södra Afrikas gruvindustrier följer inte detta budskap.

/ Matilda IS09

fredag 7 januari 2011

Sammanfattning- Centrala Afrika

Centrala Afrika

I denna uppgift har jag kommit fram till:
Centralafrikas samordning i den globaliserade ekonomin och politiken är en nödvändighet för utvecklingen – en global handelspolitik som ger möjlighet till egen tillväxt. Regionen måste på ett bättre sätt kunna dra fördelar av globaliseringens potential och på så sett öka inkomsten per capita och den genomsnittliga livslängden.

/ Therese Niklasson