fredag 22 april 2011

Klimattyper och vegetationszoner i Afrika

Medeltemperaturen i vår del av Afrika är ganska jämn över hela året och ligger på ca 30 – 20 grader. Skillnaden mellan de varmaste och kallaste månaderna varierar mellan 0 till10 grader. Årsnederbörden är väldigt varierad och skiljer sig från ca 2000 – 1000 mm i de centrala delarna. I de södra delarna skiljer det sig från 100- 500 mm. I vårt område i Afrika finns tropisk regnskog, Sahara öknen, mycket Savann, steppmark och en liten del lövskog i centrala Afrika, främst Kenya.

I området kring Kenya och övriga länder regnar det mycket. Där är det också varmare än i övriga delar av världsdelen. Denna klimattyp beror på att dessa länder ligger precis vid ekvatorn där det tropiska lågtrycksbältet finns. På denna plats så är solinstrålningen dubbelt så stor som i t.ex. Europa vilket leder till att marken värms otroligt mycket under dagen, detta gör att de marknära luftlagren värms av marken som i sin tur värmts av solen, den marknära luften blir därför varmare och kommer börja röra sig uppåt, efter som den blir mindre kompakt och lättare. När luften kommer upp på högre höjd kyls den av och kondenserar, temperaturen gå under daggränsen och vattenångan i molnen blir för tung och kommer ner som nederbörd, i Tropiska lågtrycksbältet är det ofta långvariga och kraftiga regn, oftast en gång om dagen.

I savannerna i östra Afrika, som bildas på grund av det tropiska klimatet med nederbörd endast under en del av året, har påverkat deras kulturliv eftersom savannen lockar många vilda djur. Detta har gjort Afrika till ett stort turistmål.
















Matilda, Therese och Anna